fbpx

Poprawa komfortu pobytu pacjentów i większa liczba łóżek. Takie są efekty remontu w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Dąbrowie Tarnowskiej.
Prowadzące placówkę Centrum Zdrowia Tuchów zaadaptowało pod potrzeby podopiecznych piętro, wykorzystywane dotychczas przez jeden z oddziałów szpitalnych. Pozwoli to na uruchomienie świadczeń także dla osób, finansujących w całości swój pobyt w zakładzie.

Obecnie ZOL jest przystosowany do przyjęcia siedemdziesięciu sześciu pacjentów na trzech poziomach. Pobyt większości nadal będzie współfinansowany przez NFZ. Parter budynku wykorzystywany będzie przez podopiecznych, przyjmowanych na warunkach komercyjnych.  Chodzi o osoby wymagające stałej troskliwej pielęgnacji, które w czasie pobytu będą miały zapewnioną specjalistyczną opiekę. Standardowo placówka oferuje pobyt w pokojach trzy, cztero lub pięcioosobowych, wyposażonych w łóżka ortopedyczne. Pokoje mają swoje łazienki. Wyżywienie jest dostosowane do zaleceń lekarskich. Pacjenci w ciągu całej doby mają zapewnioną opiekę pielęgniarek. Ponadto korzystają ze wsparcia opiekunek medycznych i z konsultacji lekarza oraz fizjoterapeutów. Mają też zapewnioną pomoc psychologa oraz wsparcie kapłana. Ich stan zdrowia jest monitorowany przy pomocy badań diagnostycznych i analitycznych. ZOL zapewnia także pranie odzieży. We własnym zakresie podopieczni sfinansują leczenie farmakologiczne, podobnie jak potrzebne w indywidualnych przypadkach środki higieniczne.  Za dodatkową opłatą ZOL oferuje pobyt w pokojach  dwuosobowych.

Dodajmy, że podczas remontu w budynku zajmowanym przez ZOL, który zlokalizowany jest na terenie obok Szpitala Powiatowego w Dąbrowie wykonano niezbędne roboty budowlane. Wymieniono stolarkę drzwiową i instalacje. Poprawiono estetykę  i stan techniczny części pomieszczeń poprzez wymianę oświetlenia i malowanie ścian. Całość prac kosztowała 250 tys. zł, To już drugi remont dąbrowskiego Zakładu. Po przejęciu prowadzenia ZOL przez Centrum Zdrowia Tuchów w maju 2015 spółka medyczna z Pogórza zainwestowała w modernizację obiektu 400 tys. zł. Wtedy wyremontowano część pokojów pacjentów, pomieszczenia wykorzystywane do terapii zajęciowej, pojawiły się też nowe węzły sanitarne.