fbpx

W dobie panującej epidemii warto pamiętać o walorach i korzyściach płynących z karmienia piersią. Aktualne zalecenia  World Health Organization, American Academy of Pediatrics oraz Union of European Neonatal & Perinatal Societies  nie przedstawiają przeciwskazań do karmienia piersią już od pierwszych chwil po urodzeniu dziecka przez matki zakażone Covid – 19.

Przeprowadzane do tej pory badania wykazały w kilku przypadkach dodatnie cząsteczki kwasu nukleinowego wirusa SARS-Covid – 2 w mleku matki, do chwili obecnej nie wykazano jednak obecności żywego wirusa.  Niestety nie wykazano również działania protekcyjnego przeciwciał zawartych w pokarmie matki, w celu zabezpieczenia przed rozwojem  SARS – CoV-2 u noworodka.

W każdej sytuacji, niezmiennie od warunków, należy zadbać o odpowiednie podtrzymanie laktacji. Jedynym zdarzeniem uniemożliwiającym prowadzenie karmienia piersią jest zły stan zdrowotny matki. W przypadku decyzji matki o podjęciu karmienia piersią zalecane jest zadbanie o założenie maseczki, higienę rąk i piersi.

Pamiętajmy, że pokarm kobiecy jest unikalną i wielofunkcyjną substancją. Ma wysokie walory odżywcze, ale przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy, chroniąc niemowlęta przed chorobami. Żadna mieszanka mleczna nie może się z nim równać. Bardzo trudne lub najczęściej niemożliwe jest uzyskanie składników skierowanych wprost przeciwko drobnoustrojom, działających przeciwzapalnie i immunomodulacyjnie. A w pokarmie ludzkim jest ich mnóstwo. Stanowi przez to barierę immunologiczną dla drobnoustrojów nie dopuszczając ich do delikatnego organizmu dziecka.

 Ponadto zawiera enzymy, hormony i czynniki wzrostu, które wspomagają niedojrzałe funkcje ustroju i przyspieszają jego rozwój. Skład pokarmu kobiecego obfituje w lekkostrawne i prawie w 100 % przyswajalne białko oraz długołańcuchowe; wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Odgrywają ona ważną rolę w rozwoju układu nerwowego. Pokarm zawiera cholesterol, wspomagający kształtowanie się mózgu w pierwszym roku życia dziecka oraz laktozę, ułatwiającą wchłanianie wapnia. Są w nim ponadto oligosacharydy, będące prebiotykami, czyli nie ulegającymi trawieniu składnikami pokarmowymi. Swoją obecnością w przewodzie pokarmowym wpływają one na wzrost i/lub aktywność określonych szczepów bakteryjnych. To tylko nieliczne składniki odżywcze, w które obfituje kobiecie mleko.

Karmienie piersią, zgodnie ze współczesną wiedzą, jest jedynym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci, zapewniającym im optymalny stan zdrowia i rozwój. Niesie również korzyści zdrowotne zarówno dla matki jak i dla dziecka. Niezależnie od sytuacji epidemiologicznej karmienie piersią powinno być rozpoczynane w pierwszych chwilach życia dziecka, a następnie kontynuowane przez kolejne lata.

Aleksandra Wojcieszko dietetyk Centrum Zdrowia Tuchów