fbpx

Sposób żywienia w zasadniczy sposób wpływa na poziom odporności naszego organizmu. Epidemia choroby COVID-19 skłania do poszukiwania takich składników odżywczych, które w znaczący sposób pozwolą na złagodzenie przebiegu choroby i przyspieszą rekonwalescencję.

Covid-19, wywoływana przez koronawirusa SARS-CoV-2, charakteryzuje się różnym przebiegiem, od łagodnego do bardzo ciężkiego.  Do najczęściej opisywanych objawów należą podwyższona temperatura, suchy kaszel, duszności, niedotlenienie, brak węchu i smaku i zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Ciężki przebieg choroby może doprowadzić do ostrej niewydolności oddechowej i dysfunkcji wielonarządowej, której efektem może być zgon pacjenta. Poważne komplikacje są w znaczącym stopniu spowodowane szybkim podwyższeniem poziomu cytokin zapalnych. Zatem „wyciszenie burzy cytokinowej”, przez układ odpornościowy pacjenta,  może być czynnikiem łagodzącym przebieg choroby i ułatwiającym rekonwalescencję. W tym kontekście pojawiają się pierwsze doniesienia o możliwym korzystnym działaniu długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych  z rodziny omega-3, przede wszystkim kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA) w łagodzeniu objawów choroby.

 

Na początku 2021 roku opublikowano wyniki badań, wskazujących na łagodniejszy przebieg choroby u pacjentów z wyższym poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Badanie te, choć nie są istotne statystycznie, pozwalają jednak na wychwycenie pewnego trendu, który może mieć znaczenie w procesie leczenia. Budzą spore nadzieje związane ze spożyciem ryb i owoców morza lub suplementów olejów rybnych, jako źródeł kwasów omega-3. Pewne ilości kwasów z tej grupy dostarczać mogą również zielone części roślin, orzechy oraz oleje roślinne. Jest to jedyna forma dostarczenia tych związków do naszego organizmu ponieważ człowiek nie posiada mechanizmów pozwalających na ich syntezę.

 

W kontekście wskazywanego obecnie korzystnego działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w chorobie Covid-19 zwraca się uwagę na ich wpływ na proces zapalny. Większa zawartość kwasów omega-3 w diecie będzie skutkowała zmniejszeniem powstawania związków o charakterze prozapalnym, a dodatkowo będzie zwiększała odporność komórek na bodźce prozapalne. W efekcie działania kwasów omega-3 następuje zmniejszenie wyciszenie „burzy cytokinowej” i ustępowanie ostrego stanu zapalnego.  Prezentowane po raz pierwszy wyniki pilotażowych badań klinicznych wydają się obiecujące, wymagają jednak potwierdzenia. Już teraz warto jednak podkreślić korzystne, wielokierunkowe działanie kwasów omega-3 na zdrowie i potrzebę odpowiedniego ich spożycia z codzienną dietą.

                                                                           Aleksandra Wojcieszko   

                                                                  dietetyk Centrum Zdrowia Tuchów