MENU:
ODŻYWIANIE W CIĄŻY, JAK RADZIĆ SOBIE Z MDŁOŚCIAMI? CZ.9

Dieta jest bardzo istotna dla rozwoju i zdrowia dziecka. Niedożywienie kobiety ciężarnej  może prowadzić do występowania otyłości  oraz  innych  chorób u dziecka. Zagrożenie miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym  czy  cukrzycą,  zostaje zaprogramowane w okresie płodowym. W ciąży nie należy stosować diet niekonwencjonalnych lub restrykcyjnych. Należy unikać potraw smażonych, roślin kapustnych, tłustych mięs i ciast. Poranny posiłek winien uwzględnić dostateczną ilość płynów oraz  lekkostrawną kanapkę.

 

Dieta ciężarnej powinna być urozmaicona,  oparta na jarzynach, owocach, kaszach, rybach, mięsie, produktach mlecznych. Polecam produkty zbożowe z pełnego przemiału. Należy konsumować jak najwięcej produktów po minimalnej obróbce kulinarnej.  Smażenie, wędzenie, peklowanie niszczą witaminy i biopierwiastki.  Sól należy zastępować przyprawami ziołowymi. Wskazane jest wypijanie około 2 l płynów  w postaci niegazowanej wody mineralnej lub lekkiej herbaty.

 

Najczęstszym niedoborem żywieniowym w ciąży jest brak żelaza powodujący anemię. Przyswajaniu żelaza sprzyja dieta bogata w białka  oraz witaminę C.  Natomiast kawa i  herbata utrudniają  absorbcję  tego pierwiastka. Inny rodzaj anemii u ciężarnych jest wynikiem braku  witaminy B12. Występują wtedy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak pieczenie i bolesność języka, biegunka oraz zaburzenia neurologiczne. Te ostatnie manifestują się drętwieniem i mrowieniem kończyn, uczuciem  zimnych stóp i rąk, bólami wzdłuż przebiegu pni nerwowych.  Właściwe zabezpieczenie organizmu w witaminę B12 wymaga obecności na talerzu takich produktów jak wątroba, nerki, mięso, jaja i mleko.

 

Magnez to pierwiastek  zdrowia i  urody.  Objawy jego braku w organizmie to: osłabienie , drżenie i uczucie cierpnięcia oraz mrowienia kończyn, bóle i zawroty głowy, zaburzenia snu, brak apetytu i dolegliwości sercowe. Najwięcej magnezu znajduje się w kakao, czekoladzie, soi, orzechach, otrębach i ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych, kaszy gryczanej, fasoli, płatkach owsianych, grochu, kukurydzy. Natomiast najmniej jest w mleku, jajach, twarogu, pomarańczach, sałacie, cebuli, jabłkach, miodzie i cukrze.

 

Wapń pełni różne funkcje w organizmie, ale przede wszystkim jest konieczny do mineralizacji kości i zębów. Tylko 1/3 wapnia znajdującego się w pokarmach wchłania się w jelicie cienkim. Bardzo wysoka zawartość wapnia występuje w żółtym serze 1300 mg na 100 g oraz w rzepie 246 mg i w migdałach do 234 mg. Twaróg zawiera do 150 mg, mleko110 mg, a wieprzowina tylko 10 mg.

 

Rozwój ośrodkowego układu nerwowego i siatkówki wymaga odpowiedniej ilości wielonienasyconych,  długołańcuchowych kwasów tłuszczowych  Ω-3. Znajdują się one w rybach i owocach morza. Ich spożywanie w drugiej połowie ciąży zapobiega depresji poporodowej oraz  stymuluje rozwój psychoruchowy dzieci. Dostateczną podaż tych kwasów zapewnia spożycie przez ciężarną  około  300 g ryb tygodniowo.

 

Witamina, której nadmiar szkodzi, to witamina A. Obecna jest w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz jako prowitamina (karotenoidy), znajduje się w jarzynach i owocach pod postacią czerwonego i żółtego pigmentu. Najbogatszymi źródłami retinolu są tłuszcze rybie, wątroba i jej przetwory, śmietana, masło, żółtka jaj. Angielscy eksperci zalecają, aby ciężarne nie spożywały więcej niż 50 g wątróbki na tydzień, o ile  zażywają witaminy.

 

Jadłospis ciężarnej powinien uwzględniać dolegliwości trawienne, towarzyszące zwłaszcza początkowemu okresowi ciąży. Mogą to być poranne lub wieczorne  nudności i wymioty, zaburzenia  łaknienia, zmiany tolerancji zapachu i smaku oraz zaparcia. W zmaganiach z porannymi mdłościami pomaga imbir. Na nasilenie nudności wpływa zarówno przejedzenie, jak i uczucie głodu. Czasami pomaga częsta konsumpcja,  nawet co 1,5 – 2 godziny. Na zaparcia skuteczny jest błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Zwiększa masę pokarmową i pobudza perystaltykę jelit. Bogate w błonnik są otręby, mąka razowa, kasze, marchew, truskawki i jabłka.

 

TEKST W RAMCE

W I trymestrze ciąży dobowe zapotrzebowanie energetyczne powinno odpowiadać należnej, a nie aktualnej masie ciała. W II trymestrze ilość kalorii zwiększa się  o około 400,  a w III trymestrze  o około 500 kcal na dobę.

                                                                                              prof. Paulin Moszczyński

ekspert Akademii Pacjenta CZT

Centrum Zdrowia Tuchów Sp. z o.o.
33-170 Tuchów ul. Szpitalna 1
Sekretariat
Tel. 14 65 35 101
Fax.14 65 35 104

Co roku na raka jelita grubego umiera w Polsce ponad 10 tys. osób. Badania profilaktyczne są jednym z najskuteczniejszych sposobów leczenia. Teraz badania przesiewowe raka jelita grubego będą jeszcze bardziej dostępne.

 

Rozpoczęła się bowiem realizacja programu  profilaktycznego „Szansa na zdrowie dla mieszkańców Małopolski”, realizowanego

Zapewniające intymność, komfortowe i bardzo dobrze wyposażone. Takie są nowe sale oddziału położniczego i neonatologicznego Centrum Zdrowia Tuchów.

 

Od 13 października będą już z nich korzystały młode matki. Otwarcie oddziałów oznacza zakończenie realizacji jednego z największych projektów inwestycyjnych ostatnich lat w Tuchowie pod hasłem „Nowoczesn

Bezpieczne wykonywane przy użyciu pierwszego w regionie, bardzo dokładnego, aparatu cyfrowego z niską dawką promieniowania RTG. Panie pomiędzy 50 a 69. rokiem życia mogą je wykonać bezpłatnie,  aby potwierdzić, że są zdrowe.

Centrum Zdrowia Tuchów  w ramach Zespołu Chirurgii Jednego Dnia wykonuje zabiegi polegające na usunięciu trzeciego migdałka. Operacje usunięcia trzeciego migdałka w Centrum Zdrowia Tuchów wykonują lekarze z wieloletnim stażem: lek. med. Urszula Horbacewicz - specjalista otolaryngolog oraz lek. med. otolaryngolog i specjalista audiolog - Przemysław Jarmoliński.  Zabiegi wykonywane są bezpłatnie w ramach kontraktu  z Narodowym Fundusz

Zabiegi usuwania zaćmy nowoczesną metodą fakoemulsyfikacji przeprowadza lek. med. Adam Słoka - specjalista w zakresie okulistyki. Posiadamy nowoczesny sprzęt, proponujemy  krótkie terminy, wykorzystujemy amerykańskie soczewki.  

 

 

 

 


To, co nas wyróżnia:

 

  • Wysokiej klasy specjaliści

Pracownia Tomografii Komputerowej jest najnowocześniejszym oddziałem diagnostycznym w Centrum Zdrowia Tuchów. Wyposażona została, w najlepszy w swojej klasie, 16-rzędowy tomograf Toshiba Aquilion wraz z dwumonitorową stacją lekarską i automatyczną strzykawką. Wielorzędowy tomograf zapewnia optymalne parametry skanowania, minimalną w pełni bezpieczną dla Pacjenta, dawkę promieniowania rentgenowskiego or

Rejestracja elektroniczna:
- wpisz swoje dane kontaktowe
- kliknij "wyślij"
- skonktaktujemy się z Tobą aby umówić się na najlepszy dla Ciebie termin